I 2015 kom der en million mennesker til Europa over Middelhavet for at søge om beskyttelse. Langt de fleste kom via Tyrkiet til Grækenland. De græske øer, tæt på den tyrkiske kyst, kan dog ikke håndtere menneskestrømmen alene, og en fælles EU-løsning, ser ud til at have lange udsigter.

I marts 2016 indgik EU en aftale med Tyrkiet om at styrke EU’s ydre grænser for at få antallet af asylansøgere ned og få mere kontrol med indvandrere, der kommer til Europa.

Aftalen med Tyrkiet kan kaldes et en-til-en-program. Det er besluttet, at Tyrkiet skal tilbagetage alle nye asylansøgere, som sejler illegalt til de græske øer, mod at EU modtager en anden flygtning, der ikke har prøvet at krydse grænsen, til gengæld. I aftalen har EU forpligtet sig til at støtte Tyrkiet med 22 milliarder kroner og i tillæg åbne for forhandlinger om visum-fri indrejse for tyrkere til hele EU – og på sigt tyrkisk medlemskab i EU. Der har dog været stilstand i aftalens sidste dele, bl.a. på grund af Tyrkiets præsident Erdogans stramme greb om magten, efter det mislykkedes kup i 2016.

EU har også vedtaget, at flygtninge skal omfordeles i hele EU, men på grund af retsforbeholdet er Danmark ikke en del af denne omfordeling.

Officielt overholdes aftalen mellem Tyrkiet og EU, og antallet af flygtninge, der kommer til Grækenland, er faldet markant fra 2016. I praksis er der ikke så mange nye asylansøgere, der er blevet sendt tilbage fra Grækenland til Tyrkiet, og EU har kun udbetalt dele af det aftalte støttebeløb til Tyrkiet.

Aftalen er blevet mødt med kritik fra mange sider, blandt andet FN, Læger Uden Grænser, Amnesty og Human Rights Watch.

Nøglebegreber: Asyl- og indvandringspolitik, grænsekontrol, flygtning, visum, Tyrkiet, medlemskab i EU

Artikler

 • Disse lande får penge for at holde flygtninge væk
  Artikel, Notat, marts 2016
  Artiklen undersøger EU’s aftaler om grænsebevogtning med nabolande og skitserer nogle etiske problemer med aftalerne.
 • Flygtningeaftale lader grækerne i stikken
  Artikel, Politiken, september 2016
  Siden marts 2016 er det lykkedes at dæmpe strømmen af flygtninge, men det betyder ikke, at flygtningeaftalen virker, siger en græsk lektor. Den har blot flyttet byrden fra Nordeuropa til Grækenland. Artiklen beskriver, hvordan aftalen mellem Tyrkiet og EU fungerer i praksis.

Links

 • Merkel vil have flygtningeaftale med lande i Nordafrika
  Artikel, BT, august 2016
  Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, vil have bedre styr på flygtningestrømmene mod Europa og ønsker sig flere flygtningeaftaler i stil med den, EU-landene har indgået med Tyrkiet.
 • Kan migrantstrømmen over Middelhavet bremses?
  Artikel, Berlingske, april 2016
  Efter EU’s flygtningeaftale med Tyrkiet frygter de italienske myndigheder, at flygtninge, der tidligere benyttede ruten gennem Tyrkiet, vil begynde at søge mod EU via Libyen. Artiklen redegør for migrantpresset fra Libyen over Middelhavet mod Italien, årsager til menneskestrømmen, samarbejdet med de øvrige EU-lande samt NATO’s rolle.