Den 23. juni 2016 stemte Storbritannien sig ud af Den Europæiske Union. Det var første gang i EU’s historie, at et medlemsland har besluttet at forlade samarbejdet. Den såkaldte “exit-plan”, også kendt som ’Brexit’, Storbritannien nu skal bruge, blev først skrevet ind i EU-reglerne i 2009 og er aldrig anvendt før.

Umiddelbart efter afstemning forlod den konservative premierminister, David Cameron, sin post. Efterfølgeren fra samme parti, Theresa May, valgte efterfølgende et nyt ministerhold til at lede Storbritannien ud af EU. Den 29. marts 2017 aktiverede briterne Artikel 50, så forhandlingerne om Brexit kunne begynde.

Forhandlingen af udmeldelsen, efter 43 års medlemskab, har indtil videre været en rodet omgang. Storbritannien er bundet til omkring 80.000 siders lovtekst fra EU og forhandlingerne skal være færdige, senest, den 29. marts 2019. Men det går langsomt. De store slagsmål er omkring regningen for skilsmissen, rettighederne for UK- og EU-borgere, samt grænsen mellem Irland og Nordirland. Hvis ikke dette overkommes betyder det bl.a., at handelen med EU bliver baseret på internationale handelsregler, hvilke kan komme til at koste milliarder af pund og mistede jobs.

Indtil videre har der været sammenhold mellem de resterende EU-lande, men mange spekulerer i hvor længe det holder, når der, med Storbritanniens udtræden, mangler 9 mil. euro i budgettet. Sammenhold kan man ikke sige, at der er i UK, og der er intern uenighed i regeringen, om hvordan fremtiden skal se ud, uden for den Europæisk Union.

Nøglebegreber: Brexit, Artikel 50, EU-lov, Theresa May, indre marked, skilsmisseakten, handelsaftaler

Artikler

 • Brexit – en svær skilsmisse
  Artikel, POV.international, september 2017
  I artiklen beskriver Lisa Rasmussen, de forhindringer og store forhandlingsspørgsmål, som regningen for skilsmissen, rettigheder for borgerne, og den faste grænse til Irland, som gør sig gældende i brexit-forhandlingerne.
 • Brexit sendt til hjørnespark
  Artikel, POV.international, juni 2018
  Artiklen handler om, at EU har andre, og mere presserende sager på menuen, end de igangværende brexit-forhandlinger, hvilket øger tidspresset og sandsynligheden for et ’hard’ brexit.
 • EU vil have flere penge af medlemslandene efter Brexit
  Artikel, Danmarks Radio, januar 2018
  Med Storbritanniens udtræden af EU, mangler der 9 mil euro i budgettet. Kommissionsformand Jean-Claude Juncker, mener at de resterende medlemslande skal udfylde det økonomiske hul. Han foreslår atbudgettet skal stige fra 1 % til 1,1 % af medlemslandenes samlede bnp.

Links

 • Theresa May’s regering
  Udenrigsministeriet
  Overblik over de vigtigste ministre, som indgår i kabinettet efter det seneste valg i 2017 og efter indenrigsministeren Amber Rudd afgang i 2018.
 • STORBRITANNIEN – “TIME TO GO”
  Tænketanken Europa, debatindlæg af Poul Skytte Christoffersen, juli 2016
  På baggrund af en længere analyse, argumenteres der i dette debatindlæg for, at Storbritannien skal aktivere artikel 50 og i gang med forhandlingerne så hurtigt som muligt.
 • Brexit skal gøre rigtig ondt på briterne
  Information, debatindlæg af Joris Luyendijk, august 2016
  Debatindlægget diskuterer blandt andet, hvad EU kan gøre i forhandlingerne med Storbritannien, for at sikre at andre lande bliver i unionen.