Gymnasieforedrag: Revolution og krig i Ukraine

FOREDRAG. DEO tilbyder dette efterår foredrag og debat om konflikten i Ukraine til dit gymnasium. Vores specialist på området, Peter Zacho Søgaard, holder oplæg om konflikten i Ukraine tilpasset jeres klassers konkrete undervisningsforløb.

Foredraget kan både være et indspark for det enkelte hold eller bruges som inspirerende fællestime som afslutningen eller begyndelsen til et forløb. Det er også muligt at planlægge en større temadag om emnet med inviterede oplægsholdere og endnu flere vinkler på konflikten.

Du kan forberede dine elever på arrangementet ved at arbejde med de fire temapakker om Ukraine-konflikten, der gratis kan anvendes direkte i undervisningen. Du finder materialet her på siden:

EU's udfordringer mod øst

Spørg os, så ser vi på mulighederne for at tilpasse oplægget til netop jeres forløb.

HVORFOR UKRAINE?

Konflikten i Ukraine og Ukraines historie som selvstændigt land tjener som gode eksempler på flere relevante problemstillinger for eleverne i samfundsfag.

Demokrati, retsstat og nationalisme

 • Ukraine har på 25 år ikke været i stand til at skabe velfungerende demokratiske institutioner. Hvorfor egentlig det?
 • Ulighed og korruption -  Forskellene på det mindst korrupte land i verden, Danmark, og et af de mest korrupte, Ukraine, giver muligheder for at forklare elementerne af en retsstat og et folkestyre.
 • Hvorfor kom det så vidt, at 100 mennesker skulle miste livet i Kijevs gader i kamp med politiet?
 • Hvordan startede krigen i Østukraine? Og hvorfor har Rusland annekteret Krim halvøen?
 • Nationalisme i Ukraine - hvorfor ser Øst- og Vestukraine forskelligt på konflikten? 

International politik

 • Ukraine og Rusland - Et ægteskab der endte i skilsmisse. Hvorfor opfører Rusland sig, som det gør, i konflikten om Ukraine? Analyse ud fra realistisk og idealistisk perspektiv på international politik.
 • Hvilken rolle har Rusland spillet overfor Ukraine siden opløsningen af Sovjetunionen?
 • Hvilken rolle har Ukraine spillet i det internationale samfund siden selvstændigheden i 1991?

EU og Ukraine 

 • EU's naboskabspolitik overfor Ukraine - Fra ligegyldighed til uundværlig partner og tilbage igen. Her kan trækkes tråde til københavnerkriterier, energipolitik, handelsinteresser og tiåret for den store Østudvidelse.
 • EU's østlige partnerskabspolitik overfor Ukraine: Blåøjet handelssamarbejde eller benhård anti-russisk udenrigspolitik?
 • Hvad siger EU's håndtering af Ukrainekrisen om unionens forsøg på at skabe en fælles udenrigspolitik?

  

 Peter Zacho Soegaard

Peter Zacho Søgaard er projektleder i Oplysningsforbundet DEO. Han er uddannet cand.mag. i samfundsfag og historie og arbejder med undervisningsprojekter i DEO.

Peter er landeredaktør på Magasinet rØST. I foråret 2014 har han adskillige gange optrådt med analyser af situationen i Ukraine i landsdækkende medier.

TV2 News - februar 2014 - Revolution i Kijev
TV2 News - februar 2014 - Præsident på flugt

PRIS: For booking af et oplæg fakturerer DEO skolens normale honorar for ekstern foredragsholder + transportomkostninger. For foredrag for hele skolen, med deltagende gæster eller temadage, der strækker sig over mere end ét modul, aftales honorar individuelt.

Kontakt DEO for nærmere information og booking:

Peter Zacho Søgaard
Mail: peter@deo.dk
Tlf. 22 33 87 77

Oplysningsforbundet DEO
Fælledvej 12
2200 København

EU i undervisningen – sådan! Konference i Aarhus
16.03.2018 - Linker til DEO.DK

REPORTAGE. Fredag den 9. marts kom 60 undervisere til DEO’s konference i Aarhus, der denne gang satte fokus på europæisk dannelse. Gennem den nye gymnasiereform er dannelse kommet tilbage på dagsordenen, men konferencen kom også ind på aktuelle temaer, der præger EU-debatten.

Gymnasieforedrag: Revolution og krig i Ukraine
08.09.2014

FOREDRAG. DEO tilbyder dette efterår foredrag og debat om konflikten i Ukraine til dit gymnasium. Vores specialist på området, Peter Zacho Søgaard, holder oplæg om konflikten i Ukraine tilpasset jeres klassers konkrete undervisningsforløb.